maandag 29 april 2013

Atelierbezoek bij Frank De Mulder

Bruni Mortier In het hartje van oud-Antwerpen ligt het ruime atelier van Frank De Mulder. In het historische pand ernaast vind je de Cappella Arte Falco, een oude kapel met een fraaie tentoonstellingsruimte. De Mulder die jarenlang bekend stond als aquarellist heeft sinds het begin van de jaren negentig zijn werken hoofdzakelijk in acryl geschilderd. Hoewel in zijn hart de liefde voor aquarel blijft bestaan, is ze voor hem een materie die heeft afgedaan omdat ze te clichématig en traditioneel overkomt. Gemengde technieken, altijd op basis van water- vandaar dat hij de term watertechnieken gebruikt – bieden oneindig meer mogelijkheden ,vooral als je ze combineert met collages of experimenteert op basissen zoals stof en gesso. De Mulder voorspelt dat hij nooit meer naar de pure aquarel zal terugkeren. Het formaat van De Mulders werken is indrukwekkend. Doeken of papierbladen van een à twee meter hoog en breed worden op de grond gelegd en daar loopt de schilder met een verfemmer rond. Hij tekent nooit in eerste instantie een schets maar legt een fond van verf om een sfeer te creëren en daarna komt het onderwerp eruit te voorschijn.Een twintigtal bladen of doeken worden geprepareerd met grote kleurvlekken en opzij gezet zonder te weten wat het gaat worden. Als hij zin heeft om een interieur te schilderen kiest hij een blad uit dat beantwoordt aan de vereisten. Het gevecht met de structuur wordt met veel liefde gevoerd. Een ondergrond van verharde gresso geeft een materie waarop je verdund kan werken met veel water zoals bij aquarel. Van dichtbij bekeken lijkt de ondergrond chaotisch maar dan komt uit die lijnen een gebouw of een zeilboot naar voren. Zijn kleurenpalet is soberder geworden. « Hoe meer je schildert, hoe meer je geneigd bent om te werken met eenvoudige kleuren. Bij mijn reizen naar Marokko werd ik opnieuw met aardekleuren als rood, bruin, siena en zwart geconfronteerd. Dat worden mijn basistinten en daar probeer ik bij te blijven. Collages van jute of zijdepapier brengen verschillen in toon aan en doorbreken het traditionele karakter. » , aldus De Mulder. X

1 opmerking:

 1. Best kunstkringmedewerkers,
  ik heb de droeve plicht u het overlijden te melden op 7 februari van em.-prof.dr.Bert De Loore, die bij Frank De Mulder en Leon Leenders aquarel heeft gestudeerd.
  Details over de uitvaart zullen u medegedeeld worden zodra de datum vaststaat. Ik verzoek u, zo mogelijk, de heren De Mulder en Leenders reeds op de hoogte te brengen.
  Met dank en vriendelijke groeten,
  Walter Simons

  BeantwoordenVerwijderen